Blocuri Visani-Deal

Blocuri Visani-Deal

marți, 18 octombrie 2011

Baronul comunal


 

• Victor Chirila, vicepresedintele Consiliului Judetean Iasi, vrea sa tina si acum comuna Barnova sub papucul sau • Desi nu mai este primar de peste 6 luni, Chirila taie si spanzura in comuna, bineinteles, cu ajutorul consilierilor locali PNL • Una din gravele probleme ale comunei este si drumul comunal 30 Visani - Cercu, drum care nu a fost niciodata pietruit de Chirila in perioada in care a fost primar al comunei, desi CJ Iasi a alocat in fiecare an bani pentru acest proiect • Actualul primar, pesedistul Dan Popa, a incercat sa cuprinda printre proiectele prioritare ale comunei si drumul Visani - Cercu, dar Chirila, din postura de vicepresedinte al CJ, i-a aratat usa si i-a respins proiectul • Scopul final al liberalului este inlaturarea primarului si organizarea unui referendum pentru alegerea unui nou edil

In comuna ieseana Barnova bantuie inca fantoma fostului primar, liberalul Victor Chirila, actual vicepresedinte al Consiliului Judetean (CJ) Iasi. Desi nu mai este primar de peste sase luni, Chirila taie si spanzura in comuna, bineinteles, cu ajutorul consilierilor locali PNL. Comuna Barnova este cuprinsa in colegiul 2, acolo unde deputatul PNL Relu Fenechiu si-a castigat un nou mandat de parlamentar. Acesta a fost ajutat din plin de Victor Chirila, relatia dintre cei doi fiind una foarte apropiata. Timp de 18 ani, cat a condus primaria din Barnova, liberalul a facut tot ce a vrut cu banii din bugetul local, permitandu-si si luxul de a lasa cateva sute de suflete sa traiasca la fel ca in Evul Mediu. Problema in cauza face referire la pietruirea drumului comunal 30 Visani - Cercu, drum care nu a mai vazut piatra din anul 2003. Acum, oamenii din zona se vad nevoiti sa circule zilnic prin munti de noroaie, asta si pentru ca fostul primar nu a alocat nici un leu pentru drumul respectiv, desi a primit anual fonduri de la Consiliul Judetean.

Mai grav, desi actualul primar, pesedistul Dan Popa, a incercat sa cuprinda printre proiectele prioritare ale comunei si drumul Visani - Cercu, Chirila, din postura de vicepresedinte al CJ, i-a aratat usa si i-a respins proiectul. Locuitorii din Visani sunt de-a dreptul revoltati, insa se arata neputinciosi. Cu toate ca au facut zeci de memorii, gasca liberala de la Barnova i-a faultat de fiecare data. "Din anul 2003, nu s-a mai pus nici o masina de piatra pe acest drum, cu toate ca primarul avea obligatia sa-l intretina. Noi suferim acum din cauza marsaviei lui si mergem zi de zi prin noroi. I-am solicitat de zeci de ori sa puna piatra pe drum, dar de fiecare data a gasit cate o scuza. Si nici nu se stie ce a facut cu banii alocati reabilitarii drumului, dar probabil ca nici asta nu il mai intereseaza", a spus Mariana Butnaru, consilier local PD-L. Aceasta este unul dintre cei trei democrat-liberali din Consiliul Local al comunei Barnova. Componenta acestuia este oarecum ciudata, majoritatea fiind alcatuita din 6 membri PNL, alaturi de un membru PC si 3 membri PD-L. Nesimtirea lui Chirila a mers pana intr-acolo incat acesta ii cheama la el pe consilierii PNL inaintea fiecarei sedinte de consiliu pentru a-i instrui asupra voturilor. S-a mers chiar pana la racolarea unui alt consilier, cel de la PC, care pentru a nu mai fi exclus din partid si pentru a nu fi dat afara din CL, a trecut in tabara liberala, desi si-a pastrat calitatea de membru PC. Astfel, proiectele propuse de cei trei democrati sunt respinse la foc automat, totul din ordinul lui Victor Chirila. Scopul principal al acestuia este inlaturarea primarului Popa si impunerea viceprimarului Gheorghe Cazacu, membru PNL, ca edil al localitatii. Chirila are in plan organizarea unui referendum pentru alegerea primarului si de aceea nu-l lasa pe Dan Popa sa-si faca treaba.



Chirila da vina pe indolenta locuitorilor

Victor Chirila a gasit si o scuza pentru a nu mai fi tras la raspundere cu asfaltarea drumului. Chirila sustine ca, de fapt, au fost alocate fonduri pentru reabilitarea drumului si ca este vina celor care conduc comuna ca nu se ocupa de intretinerea acestuia. Chirila a mai sustinut si ca o buna portiune de drum se afla in administrarea municipiului Iasi si, prin urmare, nu a putut interveni. "Drumul respectiv a fost facut printr-un program european, cu fonduri europene. In acea zona se construieste foarte mult, iar masinile de mare tonaj strica toata portiunea de drum. Eu am tot pus piatra pe acel drum, dar lumea este nemultumita si cere asfalt. Ce mai pot sa le fac? La momentul cand am inceput lucrarea nu se putea merge nici cu tractorul. Drumului ii trebuie o reparatie capitala. O portiune din drumul acela, adica 1,5 kilometri, apartine municipiului Iasi, deci si autoritatile de aici trebuie sa se implice", a spus Victor Chirila.



Oamenii se simt marginalizati

Oamenii din Visani sunt dezamagiti de reactiile pe care vicepresedintele liberal le-a avut de fiecare data cand a fost luat la intrebari despre problemele comunei. Desi in zona mai sunt probleme cu stalpii de electricitate sau cu depozitarea deseurilor, probleme existente inca din vremea lui Chirila, oamenii sustin ca nu pot sa faca nimic. Desi primarul Popa vrea sa schimbe situatia, piedicile pe care liberalii si Chirila i le pun se rasfrang din plin asupra locuitorilor. "Eu am patru copii care se duc zilnic la scoala pe acel drum. Nevasta-mea este nevoita sa spele zilnic. Si nu ar fi fost ceva daca puteam sa folosim masina automata de spalat. Dar fluctuatiile de tensiune din zona ne distrug incetul cu incetul toata aparatura electrocasnica. Fostul primar nu s-a implicat deloc nici in acest aspect, ca sa nu mai vorbim despre acest drum care nu a mai vazut piatra de ani buni", a spus Cristian Iliescu, locuitor din Visani. Pe drumul respectiv, nici macar microbuzele scolare nu mai pot circula. Desi in zona sunt foarte multi copii, acestia sunt nevoiti sa parcurga tot drumul pe jos, asta din cauza ca transportatorii au refuzat sa circule pe acea portiune de drum complet distrusa. "Microbuzul achizitionat de Ministerul Educatiei circula numai la Barnova, pe aici nici vorba sa treaca. Toti transportatorii au refuzat acest traseu pentru ca nici unul nu doreste sa-si strice masina", a mai aratat Mariana Butnaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu